fbpx
Universitatea „Danubius”, reprezentată la o conferință dedicată Zilei Internaționale a Filosofiei

Universitatea „Danubius”, reprezentată la o conferință dedicată Zilei Internaționale a Filosofiei

Reluând o agreabilă tradiție culturală, pe 18 noiembrie, la Tecuci, locul natal al filosofului Ion Petrovici, s-a desfășurat o conferință online prilejuită de Ziua Internațională a Filosofiei. Evenimentul s-a intitulat „Deriva, criza și reinventarea societății – teme ale filosofiei de astăzi” și a fost organizat de Casa de Cultură din Tecuci în parteneriat cu Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din același oraș. Au prezentat comunicări interesante patru profesori invitați: George Bondor (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Sandu Frunză (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Cristinel Munteanu (Universitatea „Danubius” din Galați) și Daniel Mazilu (Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Tecuci), celui din urmă aparținându-i și ideea acestei manifestări științifice.

Prof. univ. dr. habil. Cristinel Munteanu a susținut o lucrare intitulată „Intelectualul în societate și criza de respect. Reflecții actuale dinspre José Ortega y Gasset”.

„De la o vreme, constatăm în societatea românească, tot mai frecvent, existența unei atitudini lipsite de respect față de intelectualul autentic, față de «omul cu carte». Justificări ori explicații pentru o asemenea atitudine descoperim (cu aproape un secol în urmă) la filosoful spaniol Ortega y Gasset, care a descris excelent statutul și misiunea intelectualului de-a lungul timpului. El observa că atitudinea respectivă se vădește și în conversație, în exprimarea celorlalți. Eu am încercat să arăt, totodată, că și un anumit mod de exprimare poate încuraja ori poate conduce la instalarea unei familiarități neadecvate în raport cu intelectualul veritabil. Se uită prea adesea că limbajul este guvernat de anumite norme intrinseci, că felul cum vorbim trebuie să fie în conformitate nu doar cu tema discuției și cu circumstanțele acesteia, ci și cu statutul interlocutorului”, ne-a explicat Profesorul Cristinel Munteanu.

 

Înregistrarea acestei comunicări poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/primaria.municipiului.tecuci/videos/4623740641050292

 

Lector univ. dr. asoc. Petra Alina Marinescu

Consultant PR&MEDIA


Știri recente

© 2024 Danubius University. All Rights Reserved.