fbpx
CONȘTIINȚA NAȚIONALĂ ȘI MAREA UNIRE DE LA 1918 - ASPECTE ECONOMICE, MILITARE ȘI JURIDICE

CONȘTIINȚA NAȚIONALĂ ȘI MAREA UNIRE DE LA 1918 - ASPECTE ECONOMICE, MILITARE ȘI JURIDICE

„…Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. […] Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române de a-și da armătura teritorial-instituțională care este statul național.[…] O necesitate istorică – națiunea trebuie să trăiască într-un stat național – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetență, și, punând în mișcare națiunea, i-a dat acea forță uriașă ca peste toate adversitățile să dea viață aspirației sale: statul național.”

Florin Constantiniu – O istorie sinceră a poporului român, ed. Univers Enciclopedic, 1997, p. 301-302

 

În cadrul Workshop-ului de astăzi cu tema „Conștiința Națională și Marea Unire de la 1918 - Aspecte Economice, Militare și Juridice” istoria s-a îmbinat cu politica, economia și juridicul. Evenimentul a fost organizat în format online și s-a încheiat și cu o propunere. La eveniment au participat atât studenții, cât și profesorii din cadrul Universității Danubius.

WORKSHOP-UL S-A DESFĂȘURAT ASTFEL: 

  • 12:00 – 12:05 - Deschiderea lucrărilor;
  • 12:05 – 12:30 - Prof.univ.dr. Dumitru MIRON; Academia de Studii Economice, Bucuresti;
  • 12:30 -  13:00 - Niculina  MERCEANU – Membru asociat al CRIFST al Academiei  Romane,  artist musical,  Președinte - fondator al Asociației Culturale  “La noi la Români”;
  • 13:00 – 13:30 - Prof.univ.dr. general de brigadă (r) Stan PETRESCU, membru titular   DIS/CRIFST, al Academiei Romane;
  • 13:30 - 14:00 - Col (r) Tiberiu TĂNASE; Secretar DIS/CRIFST al Academiei Române;
  • 14:00 - 14.20 - Lect.univ.dr. Mircea Valentin CÂRLAN, decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Danubius, Galați;
  • 14:30 – 14:45 - Col (r) drd. Marian TICU;
  • 14:45 – 15:00 - Discuții - Închiderea lucrărilor workshop-ului.

Domnul Col. (r) Tiberiu TĂNASE, Secretar DIS/CRIFST al Academiei Române a venit cu propunerea de organizare a unui eveniment aniversar pe data de 15 ianuarie dedicat lui Mihai Eminescu.

Până atunci, pe data de 8 decembrie 2022 începând cu ora 12:00, Centrul de Studii și Cercetări Danubiene împreună cu Universitatea Danubius organizează un nou Workshop, unde domnul Prof. univ.dr. Țuțu Pișleag ne va vorbi despre „PERCEPȚII, EMOȚII ȘI META-EMOȚII ÎN NEGOCIERE”,.

 

Vă așteptăm cu interes și în număr cât mai mare !

 

Mioara Lepădatu,

Specialist PR


Știri recente

© 2024 Danubius University. All Rights Reserved.